HİSTOLOJİ ve EMBRİYOLOJİ ANABİLİM DALI

Histoloji ve Embriyoloji  Yüksek Lisans Programı

Yrd. Doç. Dr. Tülin FIRAT

Yrd.Doç.Dr. Tülin FIRAT

Prof. Dr. Ata TOPÇUOĞLU (Kadin Hast ve Doğ.ABD)

Adayların en az 4 yıllık lisans eğitimi görmüş, Tıp, Diş Hekimliği, Veterinerlik ve Eczacılık Fakülteleri, Fen-Edebiyat Fakültelerinin Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ve Tıbbi Biyolog yetiştiren  Yüksekokul  Mezunu olması gerekmektedir

1- Zorunlu 14 kredilik ders ve kredisiz seminer dersi ile birlikte toplam 24 kredilik dersin tamamlanması gerekmektedir.

2- Dersleri başarı ile tamamlayanlar tez danışmanı yönetiminde bir tez çalışması yapmak , elde ettiği sonuçları enstitü tez yazm kurallarına uygun olarak yazmak ve Enstitü Yönetim Kurulu’nun belirlediği jüri önünde savunmak zorundadır.

HİS 501

Işık Mikroskobu Laboratuar Teknikleri Teorik ve Pratik Uygulama

Histolojide kullanılan teknikler, teknik uygulama yöntemleri, fiksasyon, dehidratasyon, gömme, kesit alma, boyama yöntemleri ve kimyasal boyama reaksiyonları.

HİS 503

Temel Dokular

Epitel Dokusu, Bağ Dokusu, Kıkırdak Dokusu, Kemik Dokusu, Kas Dokusu, Kan Dokusu, Sinir Dokusu ve Deri Histolojisi.

HİS 507

Genel İnsan Embriyolojisi

Genel embriyoloji tarihçesi, prenatal, postnatal dönem evreleri, gametogenezis, spematogenez, oogenez ve ovulasyon, fertilizasyon, implatasyon, gastrulasyon, embriyonal germ yapraklarının farklanması (Endoderm, ektoderm, mezoderm). Fetal dönem, fetal zarlar ve plasenta, fetal dolaşım, doğum, amnion ve göbek bağı, çoklu gebelikler, yaş tayini, dış gebelik, prenatal tanı yöntemleri, yardımcı üreme teknikleri, gelişimsel bozukluklar, teratojenler.

HİS 508

Elektron Mikroskobi Teknikleri

Tespit solüsyonlarının hazırlanması, doku örneklerinin alınması, belirli aşamalarda geçirilmesi ve blokların hazırlanması. Elektron mikroskopik resimlerin yorumlanması.

HİS 511

Belirlenen güncel bir konudaki bilgilerin derlenmesi ve sunulması.

HİS 502

Sindirim Sistemi Embriyolojisi ve Histolojisi

Ağız, dil, dişler, tükrük bezleri, özofagus, karaciğer, pankreas, safra kesesi, mide, ince ve kalın barsak gelişimi, gelişim bozuklukları ve histolojik özelliklleri.

HİS 504

Ürogenital Sistem Embriyolojisi ve Histolojisi

Böbrekler, üreter, mesane, üretra, kadın ve erkek genital organlarının gelişimi ve gelişimsel bozuklukları. Bu yapıların histolojik özellikleri.

HİS 505

Kas-iskelet Sistemi Embriyolojisi

Kas iskelet sisteminin embriyolojik gelişimi ve gelişim bozuklukları.

HİS 506

Nöroendokrin Sistem

Embriyolojisi ve Histolojisi

Merkezi ve periferik sistem gelişimi, histolojisi, Hipofiz, epifiz, tiroid, paratiroid, adrenal bez gelişimi ve histolojisi.

HİS 509

Solunum ve Dolaşım Sistemi

Embriyolojisi ve Histolojisi

Solunum yollarının (yüz, burun, farinks, larinks, trakea, Akciğerler), Kalp ve Damarların embriyolojik gelişimi ve gelişim bozuklukları. Bu yapıların histolojik özellikleri.

HİS 510

Lenforetiküler Sistem Histolojisi

İmmün sistem, hücreleri, lenf düğümü, dalak, timus, tonsillalar, Payer plakları, apendiks histolojisi.

HİS 513

Göz, Kulak ve Derinin

Embriyolojisi ve Histolojisi

Göz, kulak ve derinin gelişimi, gelişim bozuklukları ve histolojik özellikleri

HİS 514 Üremeye Yardımcı Teknikler   SEÇMELİ    2    2    3 Üremeye yardımcı tekniklerin çeşitleri, oosit toplanması, sperm hazırlama teknikleri, semen analizi, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, embriyo kültürü ve gelişim aşamalarının takibi, embriyo transferi hakkında teorik bilgilendirmeler ve uygulamalar
HİS 515 İnfertilete Nedenleri, Klinik Yaklaşımlar  SEÇMELİ 1 0 1 Kadın ve erkek kaynaklı olan infertilite nedenleri, toplumlardaki görülme sıklıkları,etkileyen faktörler ve tedavi yöntemleri
HİS 516 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği ZORUNLU 3 0 3

HİS 700

Tez Çalışması

HİS 7XX

Tez aşamasında olan öğrenciye herhangi bir konuda geniş kapsamlı bilgilerin anlatılması.

Danışmanlar, diğer programlardan açılan derslerden gerekli gördüklerini aldırabilirler.